Gnistarondellen, äntligen en förklaring

GnistarondellenDesignen av Gnistarondellen vid Uppsalas södra infart har varit en gåta för mig i flera år. Jag har till exempel spekulerat i om våra Uppländska åsar kan ha varit en inspirationskälla. Tyvärr har dessa funderingar inte fått mig att ändra åsikt om rondellen. Upphovsmannen får ursäkta men den känns halvfärdig och liknar mest ett upplag för tippmassor, möjligtvis ett något mer välskött sådant.

Av en slump hittade jag en gammal broschyr som innehöll en förklaring. Rondellens tema är “där stad möter land”. Enligt broschyren ska detta symboliseras med böljande vågor av gräs utformade som åkerfåror och inramade av en remsa vit sand och en bred kant i svart betong. Nu blev det tydligen ingen svart betong utan mycket sand och en smal kant med smågatsten. Jag misstänker att orsaken kan vara av säkerhetsskäl eller brist på pengar.

Trots mina nya insikter tycker jag fortfarande att rondellen liknar ett upplag för tippmassor. Större delen av året är den en samling bruna jordhögar och när det väl dyker upp något grönt är det oftast inte gräs utan ogräs som böljar i rondellen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. PaljettenQ skriver:

  Hej! Jo du har rätt ibland är fin arkitektur eller konst för alldel lite ”fel”, de når inte riktigt fram…antingen är det dåligt utfört, för litet eller bara dåligt placerat. Detta verkar ju vara ett exempel på bra skiss och tanke men uselt genomförande. De kanske kan ta på sig spenderarbyxorna och erkänna sitt misstag….gör om , gör nytt.
  Kul blogg du har skapat:)

 2. Jacob skriver:

  Hallo!

  Varje gång jag kör in i uppsala söderifrån så dämpas mitt anars trevliga humör ner pga (enligt mig) den fulaste rondellen i sverige!.
  Där stad möter land borde gå att uttrycka någon annanstans eller på ett annat sätt.

  -Är det någon som vet vem som är “pappa” till designen?

  Det skulle ju kunna gå att dra igång ett project sponsrat av uppsalaföretag för att göra om rondellen, behöver inte kosta mycket med lite träd eller buskar att arrangera till ngt snyggt och välkomnande!./

  Jag vet att det inte bara e jag som tycker det borde göras något..!
  komentarer?

Trackbacks & Pingbacks

 1. Stålblommor i Gnistarondellen - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar