Sten Sturemonumentet, missriktad upplysning

Sten Sturemonumentet är dåligt upplyst

Ett riktigt irritationsmoment är belysningen av Sten Sturemonumentet. Så här illa har det sett ut under flera år och jag förstår verkligen inte idén med att rikta kraftiga lysrör ner mot stenpelaren. Det är ju inte riktigt den som är attraktionen utan Carl Milles fantastiska staty.

På sockeln sitter det faktiskt ett flertal små lampor riktade uppåt. Tyvärr verkar de flesta vara trasiga så det är lätt att misstänka att det var ett tag sedan man gjorde en översyn. Jag är dessutom övertygad om att någon verklig förbättring blir det inte även om man får igång lamporna. Kontrasten mellan dessa och lysrören är helt enkelt för stor och upplevelsen blir ändå att statyn står i skuggan.

Idag är det ju väldigt populärt med belysta byggnader och i Uppsala har man gjort det på ett flertal ställen med gott resultat. Kunskapen finns så kan inte någon vänlig själ fixa detta också.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

14 kommentarer

 1. Thomas Sidenbladh skriver:

  När jag ändå är i farten så vill jag också kommentera Sten Sture-monumentet. Det är ju en katastrof! Man ser ju inte statyn utan kikare; allt är satsat på att bygga en jättehög granitpelare med tveksamma inskrifter. Hur tänkte de år 1925?
  Efter något funderande vid stenpelarens fot kom jag fram till att man skulle kunna sänka stenpelaren till 7-8 m höjd utan att några inskrifter eller ristade stenar behöver kastas bort. Med överblivna stenar kan en eller två åskådaravsatser byggas vid sidan. Det behöver inte bli så kostsamt, och belysningen skulle bli enkel att ordna.
  Vem äger egentligen statyn? Är det jag föreslår ett kulturellt helgerån, eller skulle det gynna upplevelsen av statyn?
  undrar Thomas

 2. Scribo skriver:

  Jag är faktiskt också lite förundrad över varför man byggde en sådan högt fundament. Man kanske skämdes lite över den när man slutligen reste monumentet ;-) Den ritades redan 1902 och 1925 var den brutala stilen ganska omodern.

  Nu är du inte den ende som tycker att något borde göras. Tidigare har man ju föreslagit att den skall flyttas till Gnistarondellen och ett tag satt det en träkopia av den nedanför Gräsgården vid Slottet. Nu var det så länge sedan att jag inte minns vad det var som hindrade denna flytt.

 3. Bo skriver:

  Är belysningen fortfarande missriktad?

 4. Scribo skriver:

  Jag vet faktiskt inte. Om jag inte missminner mig såg det likadant ut i vintras. Nu mörknar det så himla sent så jag har inte kollat.

 5. Bo skriver:

  Cyklade förbi iförrgår. Det såg ut som om överdelen av monumentet belystes med en svag lampa (mycket svag, såpass att det inte hade någon effekt).

 6. Scribo skriver:

  Då är det samma läge som tidigare. Det bästa vore väl om man kunde sätta upp några strålkastare i träden bredvid statyn. Jag misstänker dock att det är en för dyr operation.

 7. Martin Hydén skriver:

  Här kan man läsa om varför det blev denna märkliga placering: http://www.ergo.nu/reportage/20110309-sten-sturemonumentet-%E2%80%93-ett-femtioarigt-karprojekt

  Och så här ser det ut med belysningsstolpar på plats..? https://picasaweb.google.com/115725447500805511073/Allmant#5646646270086870082

 8. Scribo skriver:

  Hej Martin, intressant artikel och vilken fantastisk bild på Sten Sturemonumentet!

 9. Bo skriver:

  Det sitter spottar riktade upp mot statyn, kraftigt underdimensionerade.

  Finns det trappor inuti tro? Såg en liten lucka på baksidan som stod uppbruten. Den befinner sig 3m från marken, så risken är liten att småbarn kryper in…

 10. Scribo skriver:

  Hej Bo
  Ja, de där spottarna är en sorglig historia. Om man inte anstränger sig går de knapp att se.
  Jag har också sett den där luckan men jag har själv ingen aning om vad den döljer. Nu finns det ju folk som har som hobby att ta sig in i alla möjliga gångar, tunnlar och skyddsrum. Ett inlägg på Flashback säger att det innanför luckan skall finnas en stege upp till statyn. Sanningshalten i detta påstående kan jag dock inte avgöra.

 11. Johan skriver:

  Hej
  Här är ett foto jag tog i lördags:
  https://twitter.com/#!/johsch1957/status/178899695924559872/photo/1/large

  Mvh / Johan

 12. Scribo skriver:

  Hej Johan. Vilken skön bild. Äntligen får man se hur monumentet ser ut på nära håll :) Tyvärr verkar din länk inte fungera längre.

 13. Petter skriver:

  Jag kan verifiera att det finns en lång (hög) stege inuti. Den leder upp till en plattform högst upp strax under monumentet. På sjuttiotalet klättrade vi upp där, svårast var att komma upp till luckan (som inte var låst). Efter en lång klättring kom man upp till en plattform full av duvskit där det fanns små gluggar som man kunde kika ut genom. Som tur var hittade vi aldrig nån väg ut till själva statyn…

 14. Torsten Lundberg skriver:

  Hej!
  Jag är uppvuxen på Döbelnsgatan, väster om Sten Sturemonumentet, under 60-talet. Åtminstone under första halvan av 60-talet minns jag att man ibland på kvällarna hade små fackeleldar upp på monumentet.
  På Wikipedia finns ett foto (framifrån) där man nere i de två främre hörnen, i fothöjd, ser decimeterbreda metallrör med lock, som sticker upp ca en dm.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sten_Sturemonumentet

  Med all säkerhet var dessa rör platsen för eld-belysning som med gas via rör nerifrån tändes i alla fall någon gång per år. Ett foto taget snett ovanifrån visar tre av rören, varav ett med locket av.

  https://www.geocaching.com/geocache/GC72MJ4_sten-sturemonumentet?guid=2f0b9a1c-9361-41bf-ab99-5ee92fb5f22a

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar