Lusthusen i Knivsta och Rullans gamla tornkupoler
För några år sedan hittade jag en uppgift om att man sparat delar från den i Uppsala nedbrunna nöjesinrättningen Rullan. En kupol från byggnaden skulle ha placerats på ett lusthus i Knivsta.
Uppgiften har gått och gnagt i bakhuvudet sedan dess och slutligen satte jag mig ner för att leta små runda byggnader på en Knivstakarta. Det slutade med att jag fick mig en ordentlig vandring längs sjön Valloxen. Även om det var lite ruggigt var det skönt att komma ut efter en lång vinter.
Som ni ser hittade jag inte bara en utan två kupoler som ser ut att komma från Rullan. Restaurangens huvudbyggnad hade inte några kupoler men däremot fanns det två stycken på en musikestrad som stod i trädgården. Likheterna är slående, även när det gäller spiran, så jag antar att det är de gamla kupolerna från Rullan.
Rullans musikestrad. Foto: Henri Osti 1890-talet
Restaurang Rullan. Foto: Alfred Dahlgren 1901-02
Rullans musikestrad. Foto: Alfred Dahlgren 1901-02 (crop)
Rullan startade sin verksamhet på 1820-talet och brann ner 1946. Den låg i den norra delen av stationsparken där man senare uppförde stadshuset. Wikipedia har en bra och kort artikel om ni vill läsa mer om nöjesinrättningen Rullan.
Dela med andra:
kl. 11:00
Ah! Du är en enastående detektiv, Scribo! Visst måste detta vara Rullankupoler!
kl. 8:57
Intressant ! stort tack för inlägget!
kl. 18:07
När jag ändå sitter och läser om gamla Rullan måste jag passa på att fråga dej om du känner till en gammal krog som Kallades ”Äpplet” och som skulle ligga någonstans på Fyristog under 16-17hundratalen?
kl. 20:49
Rolph ang Äplet : Jag har gjort en snabb sondering och kanske Scribo har mera info om Äplet fanns så tidigt som på16talet – men jag tvivlar på att det fanns något förrän slutet på 1700 talet.
Annars sammanfattar jag nedanstående källor som du kan kolla själv mera:
ÄPPLET eller Äplet var en krog som Gluntarna samlades på i mitten på 1800 talet -Se Glunt 13
Skylten på Österbergs källare vid Gilletorget föreställde riksäplet, och lokalen benämndes därefter.
Källaren Äplet var vid denna tid så gott som nybyggd. Huset uppfördes 1838-39 av traktören Christian Berglin, och var Upsalas första egentliga restaurang i modern mening.
Där fanns på nedre botten dels en utskänknings- och försäljningslokal – belägen ungefär där Barowiaks tobakshandel låg – dels en ”källare”, som redan från början fick rykte om sig att vara ett gott matställe, och på övre botten fanns en för sin tid mycket storslagen festvåning, omfattande en stor sal och flera smärre rum. .
Namnet på källaren, ”Äplet”, hade säkerligen som Herdin antager (Herdin, K. W., Bygge och bo. 2. Stockholm 1934) övertagits från en äldre lokal på samma tomt, som vid 1830-talets slut var stadens mest besökta värdshus. .
I början av 1840-talet köptes rörelsen av Johan Erik Österberg, som alltså. svarade för trakteringen vid juvenalernas kapitel.
Österberg efterträddes av källarmästare Clas Löf 1849,
1866 sålde han gården och källaren till handlanden Johan Petter Ahlqvist.
Hans svåger Hultberg, som förestod näringsstället till sin död 1876, varefter hans änka under några år skötte den.
Det är under Hultbergs tid, som källaren ändrar namnet till Phoenix.
Källor som du kan söka i:
1.UNTs julnummer 1933 artikel av Herdin
http://www.bibli.se/Gemensamt/Dokument/Dokument/c278d4ac-4285-4bec-aa6d-9a3fc243f3f4.pdf
2.Förklaringar av GunnarWennerberg
http://www.confidentmusic.com/pdf/gluntarne/gw_forklaringar.pdf
3.Glunta mat – se sång 13 med text om Äplet
http://gluntarne.se/Gluntmat.pdf
Lyckligtvis har jag just nu boken : Bo o bygge del2 av Herdin hemlånad . Här finns ett längre avsnitt sid 184-197 om just Phoenixgården som tydligen haft många namn.
Den låg inklämd mellan nuv gamla gillet o en gränd längre mot Drottninggatan
Tidsmässigt så låg i 1600 talets början en gård där – Phoenixgården
Från 1625 Mats Guldsmedsgård
Senare Torstunagården (en kyrkoherde ägare)
ca 1680 Kopparslagargården
från 1743 Glasmästargården och till slut från 1773 traktörs o källarmästargård.
1829 – Christian Berglin köper
Mycket kort om en lång historia :-)
kl. 11:13
Tack tommyO för det svaret! Då fick man lära sig något nytt idag igen :)
PS. Ditt svar hamnade i kommentarsfiltret vilket jag inte upptäckte först. Det var därför det tog en stund innan det dök upp här på bloggen.
kl. 11:40
Även jag skriver tack tommyO för ditt svar. Kommer att hänvisa frågeställaren till svaret och i och med det till denna blogg.
kl. 23:31
Vad spännande detta var. Jag har en till uppsalalusthus-till-knivsta-tråd att dra i: jag har bestämt för mig att det lusthus som stod i Hotell Hörnans trädgård innan den delen av tomten styckades av och bebyggdes med en bensinmack på 30-talet OCKSÅ hamnade i Knivsta. Uppsalamäklaren Kulling använde ett av dessa lusthus som sin symbol för ett antal år sedan i annonser mm. Vilket lusthus det rörde sig om är jag dock osäker på…
kl. 13:00
Jag hittade precis hit till din fantastiska blogg! Oh, så spännande med Uppsalabilder från både nu och då :)
kl. 21:54
Hej Angelica. Kul att du gillar bloggen :)
kl. 23:12
Hej! Så roligt läsa om Uppsala, gamla krogar o vackra byggnader. Jag släktforskar lite på mitt möderne, mormor född i Uppsala, berättade mycket roligt som jag var för liten för att förstå o komma ihåg. Hennes moster var gift med Nat. Waktmästaren Olof August Lundqvist och det var väl genom dem hon hade hört om lustigheter bland studenterna, ex han som ”inte hittade nyckelhålet för han var för full, väckte värdinnan o bad henne kasta ned detsamma”….det var då det! Källarmästade Christian Berlins namn dyker upp ibland, bl a var han vittne på mormors morbrors dop, Sven Andersson, 1855, vars föräldrar samma år flyttat in från Småland med 8 barn o Sven på väg, Johannes A o Maria Christina Thunberg, grindvakter vid s. landsvägen, Grindstugan.
Tack också för givande inlägg!