Brillingestenen, en av Uppsalas okända sevärdheter
Brillingestenen, eller ”Brillinges altare” som den benämns i en inventering från 40-talet, är en riktig raritet. En offersten täckt av över hundra skålgropar. Vid den senaste undersökningen kunde man räknat till inte mindre än 136 stycken.
Det finns inte så mycket information om själva stenen. Den har fått sitt namn av marken som tillhör Brillinge gård och skall stå på sin ursprungliga plats. Detta enligt en rapport som jag tyvärr inte kan hitta för tillfället. Åldern verkar ingen kunna uttala sig om men skålgropar, eller älvkvarnar som de också kallas, är en mycket gammal ristningstradition. Nu skall jag inte fördjupa mig i ämnet i denna bloggpost. Det finns en bra artikel på Wikipedia om skålgropar. Länk till artikeln.
Den lilla skogsdungen med Brillingestenen hittar ni längs med Österleden.
Offerstenen ligger inklämd mellan UTK-hallen, bensinpumpar och snabbmatskedjor.
I närheten har man även funnit ett antal gravar. Det ställde till med en del uppståndelse då den första upptäcktes av en bonde på 1930-talet. Den var en så kallade skelettgrav där den döde begravts i en kista. Graven daterades till 0 – 200 e. Kr. Vid den här tidsperioden var det normala att man brände sina döda. Även platsen för en så här gammal skelettgrav överraskade. De hade tidigare bara hittas på ett fåtal ställen i de södra delarna av Sverige.
Dagen till ära hade jag tagit med mig mitt ”skålgropsfotokit”, en bilborste och en flaska vatten. Att få dessa gropar att synas på bild är vanligtvis ganska svårt. De försvinner i den grova ytan om man inte har perfekt släpljus. Det gav mig också en chans att placera något på stenen för att ni skulle få en uppfattning om dess storlek.
Tekniken är enkel. Sopa av stenen och häll vattnet över den. Det mesta kommer att rinna bort men lite kommer att stanna kvar i groparna. Det här gör att groparna syns betydligt bättre även om blänk och speglingar inte ger de bästa bilderna.
Den här stenen vill jag räkna in i kategorin stora okända Uppsalasevärdheter. Personligen är jag mycket förvånad att den inte har fått mer uppmärksamhet. Nu vet jag inte hur kommunen värderar sina fornlämningar men nog hade den kunnat ärats med den fina skylten som har en kringla.
Det är både snårigt och skräpigt inne i dungen. När jag besökte stenen för ett antal år sedan såg det ut som om några stackars uteliggare hade försökt bo i skogsdungen. Pressningar, filtar, toapapper och diverse annat låg utspritt över marken. Idag är det inte mycket bättre förutom att dessa moderna lämningar delvis har börjat döljas av naturen.
Som sagt, dags för kommunen att göra stenen lite mer besöksvänlig. Till exempel borde den målas som andra hällristningar. Jag tror att det skulle uppskattas. Detta kunde mycket väl bli en trevlig avslutning efter ett besök på någon av de intilliggande snabbmatskedjorna.
Länk till platsen i Google Maps.
Dela med andra:
kl. 12:55
Om jag inte missminner mig skulle dessa små skålar fyllas med sperma….eller använde de Loka istället?
Fö´låt, tänkte bara lite……
kl. 10:54
Vad häftigt!
Jag åker förbi här två gånger om dagen, till och från jobbet och har inte haft någon aning om detta! Det här blir nästa utflykt, när solen lyser igen! Fast just idag när det regnar så borde ju groparna synas bättre, utan medhavd vattenflaska! Spännande i vilket fall som helst, kul!!!
kl. 11:12
Hej!
På mina föräldrars gård i Dalby ca. 1,5 mil utanför Uppsala står det en liknande offersten, hör av dig om du vill fotta den också!
MVH Erik
kl. 19:04
Finns en massa andra roliga stenar runt omkring Brillingestenen också. En del som varit resta upprätt, några andra ser ut som om de också kan ha svaga gropar.. sen verkar bönderna eller väg/vattenverksbyggarna ha ”kastat dit” en del andra större stenar vid byggen i närheten. Helt klart värt ett besök!!
kl. 1:15
Utefter Rv 55 efter Ramstalund mot Enköpingshållet, finns det även en stor sten med massa skålgropar, alldeles nära vägen på höger sida! Dessutom ovanför i skogsbrynet, finns en mycket stor runristningen på en klippvägg!
kl. 5:33
Hej Roger. Tack för informationen. Jag hittade stenen i Fornsök och det kan absolut vara läge att stanna till här och ta sig en närmare titt nästa gång jag passerar. Runstenen U879 verkar ännu mer spännande.
Länk till älvkvarnsstenen i Ramsta