Vintertid

Vinterlandskap med Läbybron

Vintern är inte min favoritårstid men när det är så där riktigt kallt att rimfrosten klär de kala grenarna är det riktigt vackert. De är en av de få stunder under denna tid som jag med en viss entusiasm byltar på mig och tar en vända ut i naturen. Jag måste också påpeka att jag är väldigt nöjd med årets vinter för jag avskyr slask och regn betydligt mer än några minusgrader.

Läbybron, som fick sitt vackra utseende 1903 gör sig bra i svartvitt. Sanningen är den att det redan höll på att skymma när jag kom på att jag skulle åka dit så det fanns ingen färg till att börja med. Jag har nämnt bron i en tidigare bloggpost om bautastenar och jag är säker på att bron kommer dyka upp fler gånger. Förutom att den är fotogenisk finns det lite annat intressant att berätta.

Bron på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

9 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Det är precis så här jag föredrar vintern! På vackra bilder. Som någon annan tagit!

  2. Eseff skriver:

    Hej!
    Jag har ganska nyligen upptäckt din blogg och tycker att den är väldigt bra. Som nyinflyttad till stan är det kul att läsa om sin nya närmiljö. Men jag har ett enkelt förslag till förbättring; kan du inte ”plotta” ut platserna du skriver om/fotograferar i t.ex Google Maps och länka till kartan från blogginlägget? Jag, som inte har full koll på geografin, har ibland svårt att skapa en uppfattning om var de omnämnda platserna ligger.

  3. Scribo skriver:

    Hej Eseff, kul att du gillar bloggen. Jag har tidigare lagt länkar till Google Maps på vissa inlägg t ex. de som handlar och broarna över Fyrisån och jag gjorde dessutom en egen karta till posten om Ultuna källa.

    Du har helt rätt i att jag borde göra det oftare för även jag gillar när man kan klicka sig vidare och se vart saker ligger. Jag har dock haft en lite strid med mig själv vilken tjänst som skall användas och hur länkarna skall utformas. Finns det andra sätt att geotagga bloggposter förutom att lägga en länk till en karta? I väntan på att jag skall bestämma mig så uppdaterade jag inlägget med en länk till Google Maps.

  4. Eseff skriver:

    Hej igen!

    Min kartförfrågan är inspirerad av en inaktiv blogg som jag råkade på för några dagar sedan: http://spotnik.wordpress.com/
    Kolla hur man använt Google Maps där, alla ”kartpunkter” finns i samma karta och när man klickar på kartnålarna så får man länk tillbaka till respektive inlägg. Det ger möjligheter att klicka sig runt mellan karta och blogg på ett bra sätt. Och dessutom kan man ju då ”browsa” blogginlägg efter geografi vilket inte är så dumt.

    Hur man länkar till kartan från blogginlägget tåls att fundera på. För egen del skulle jag nog föredra så enkelt som möjligt (länktext ”Karta” typ) eller varför inte en ganska diskret länk i form av en bild på en kartnål eller liknande.

    Än en gång, tack för en jättebra blogg!

  5. tommyO skriver:

    Fundering om byggår. Du skriver 1903. Vad har du för källa ?
    Oftast står det : ”stenvalvbron och vasamonumentet från 1800-talet vid Läbyvad.”
    Den har kanske funnits i flera versioner men du måste hittat året någonstans.

  6. Scribo skriver:

    Hej tommyO
    Informationen kommer från en kommunal inventering av de flesta stenbroar i Uppsala kommun. Nu minns jag inte exakt vad den heter men det är en tjock lunta som du hittar på Upplandsmuseet, skriven i början av 2000-talet.

    Texten har jag kvar och så här står det under avdelningen Ombyggnad/underhållsåtgärd. ”Till stora delar ombyggd. Kan ses som nybyggnad. Delar av stenmaterialet sannolikt återanvänt”. Man nämner även en stenbro från 1863-64 som såg annorlunda ut enligt något bildmaterial de hittat (finns inte med i inventeringen).

    Självklart har det funnits en bro här under lång tid men om den helt byggdes om 1903 får det väl räknas.

  7. tommyO skriver:

    Frågade med anledning av att jag hittade uppgifter om en stenhuggare Erik Jansson som byggde Wiks kvarn på 1800 talet, och som även ska ha byggt Läbyvad. Då kan det vara sannt.
    Mailar utdraget till dig.
    Tack för tipset om bro-boken. Ska söka den.

  8. Scribo skriver:

    @tommyO. Ja den boken är mycket intressant och innehåller mycket information som jag använt här på bloggen. Den innehåller mycket bildmaterial på broanrna och man har till och med krypit in under dem och fotograferat. Om jag inte minns fel så finns det även kopia i det lilla biblioteket bakom receptionen på stadsarkivet (helt säker är jag dock inte).

    Jag försökte till och med få ut materialet från kommunen men fick nej på grund av att man inte visste hur upphovsrätten på alla bilder skulle hanteras. På Uppsalasamlingen (stadsbiblioteket) saknas den och biblotikaren där lyckades inte heller få en kopia. Jag gick aldrig vidare med detta för det var helt enkelt lättare att ta ut informationen som jag behövde för tillfället.

  9. Sven-Inge Windahl skriver:

    Tog en bild på Läbyvadbron för några dagar sedan. Jag stod på Lillängssidan och fotade in i valvet. När jag förstorade bilden så upptäckte jag tydliga skillnader i färg och lavbeläggning mellan stenraderna i valvfundamentet (de fyra understa (synliga) stenraderna och de högre liggande stenarna i valvet. När jag läste kommentarerna ovan så slog det mig att det kanske bara vara valvfundamenten som förnyades 1903. Och kanske resten av valvstenen från den gamla stenbron från 1800-talet återanvändes för att bygga upp valvets överdel. Det gamla valvet skulle alltså kunna sitta på ett nytt fundament. Om Du ger mig ett mailsvar så kan jag sända över en uppförstorad bild av bron.

    Bara en tanke
    Bästa hälsningar
    Sven-Inge Windahl

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar