Upptäck din hembygd, Lantmäteriets historiska kartor
Här kommer nästa tips i serien Upptäck din hembygd. Gamla kartor har alltid fascinerat mig och på Lantmäteriets hemsida finns de i överflöd. Mängden kartor kan ibland kännas övermäktigt men det gör det möjligt att följa utvecklingen av många platser på en ganska detaljerad nivå. De sätter också igång fantasin och det är spännande att försöka förstå varför man har namngett eller byggt på ett visst sätt.
På en kart från 1670 hittar vi slottet Tre Kronor, Stockholm. På en karta utan årtal ser vi Beridarebanan vid Hötorget i Stockholm där man anordnade tornerspel och annat skoj.
Med kartorna följer också en hel del dokumentation som skiftesbeskrivningar (enskifte, storskifte och laga skifte) och innehållsförteckningar. Oftast är de mycket svåra att läsa men den som tar sig tid kan säkert hitta små guldkorn. Senast läste jag om en arrendator i Kvarnbo i västra Uppsala som fått tillstånd att uppföra en ateljé åt Bruno Liljefors. Med tillståndet som ursäkt hade de byggt en hel drös med hus och nu ville man ha betalt för dessa om man inte fick köpa loss marken.
Man skulle kunna tro att ju äldre desto bättre men mina favoritkartor är de ekonomiska kartorna över Sverige från början av femtiotalet. Det är ett fantastiskt tidsdokument som visar Sverige före 60- och 70-talets rivningshysteri, innan häradsvägar blev trafikleder och innan gårdar och byar som namngett våra stadsdelar försvann.
För att komma åt kartorna behöver man tyvärr installera ett plugin (DjVu) men det är inte svårt. Ni hittar den här eller genom en länk på kartsidorna och det finns en en enkel handledning på sidan.
När väl pluginen är installerad så kan ni börja söka bland de historiska kartorna. Beroende på var ni hamnar så så kan ni behöva klicka på ”sök via karta” uppe i högra hörnet (1). Välj sedan vilket län och kommun (2) som ni vill söka i och sen är det bara att dra sig runt på kartan och zooma in (3) över ett område och klicka på sök (4). Om man får meddelandet om för många träffar får man zooma in mer och försöka igen.
Tips: När man söker via kartan så får man ibland inte träff på alla kartor över ett området. Genom att ta fram kartor över de närmsta byarna eller centralorten så brukar man hitta de stora kartorna som även täcker ytterområden. Ett exempel är när jag letade broar. Söker man där bron ligger hittar man inget men när man söker på den största herrgården i området så hittar man kartor över ägorna som ofta inkluderade broarna.
Det enklaste sättet att söka är genom kartan men när det gäller till exempel Stockholms innerstad så blir det för många träffar och då fungerar det bara med den avancerade sökningen. Den avancerade sökningen ger ett bättre resultat men kräver mer lokalkännedom. Man får dessutom göra sökningar i tre olika arkiv med lite olika sökfönster. Ni får experimentera lite så kommer ni säkert underfund med hur det fungerar. Lycka till!
Länk till pluginet DjVu.
Länk till Lantmäteriet Historiska kartor.