Sandvikskällan i norra Ulleråker
Sandvikskällan eller Brännerikällan som den också har kallats låg i Ulleråker strax söder om Kap och Kungsängsleden. Jag började läsa om källan efter att jag hitta några inspirerande bilder. Låt oss återkomma till dem för först vill jag visa de kartor som beskriver området och källan.
Sandvikskällan 1635-36. Källan är markerad som ruddamm dvs. en fiskodling. Källan har två utlopp i Fyrisån.
Sandvikskällan 1732. Ruddammen är borta och källan har återfått sitt naturliga flöde.
Sandvikskällan 1788. Bränneriet är på plats och man har byggt en damm igen. Vattnet driver en kvarn med ett par stenar.
På karta från 1635-36 är källan markerad som ”Rudedam”. Rudan odlades under lång tid i Sverige som matfisk och namnet ruddamm finns belagt sedan 1300-talet. Hur länge man odlat fisk vid Sandvikskällan är dock oklart. Källan ser ut att ha två utlopp i Fyrisån på denna karta.
Det nämns också att det skulle ha funnits ett pappersbruk vid källan mellan åren 1614 till 1621. Det är väldigt spännande då det borde ha varit en tidig försöksanläggning om man läser denna post om Uppsalas första industriområde (sidan borttagen). Sammanfattning: Man menar att vid Akademikvarnen vid S:t Eriks torg fanns en papperskvarn på 1600-talet som får representera svensk pappersindustris födelse.
På kartan från 1735 är dammen raserad och vattnet har fått tillbaka en del av sitt naturliga flöde.
1777 slog man upp portarna till bränneriet och det var källan som var orsaken att man placerade tillverkningen här ute. Rent vatten bör ha varit en bra början till en god sup. Man har återskapat dammen och vid källans utlopp fanns det en liten kvarn. Enligt handlingar från Vetenskapsakademien 1809 skall det ha varit en mjölkvarn som otroligt nog kunde köras året om. Det säger lite om den mängd vatten som bubblade upp här. En uppgift jag har nämner 1300 liter i minuten vilket inte är så dåligt. Ytterligare en bidragande orsak till att kvarnen kunde köras vintertid var säkert vattentemperaturen. Enligt Vetenskapsakademien skall källan haft en temperatur på 6-7 grader vilket antagligen hindrade den från att frysa likt Ultuna källa.
Sandvikskällan 1853. Hospitalet har flyttat ut till det gamla bränneriet.
Sandvikskällan 1910. Norra delen av Ulleråkers sjukhus med en fantastisk parkanläggning.
1808 lägger man ned bryggeriet och 1811 flyttar stadens hospital in i lokalerna. Något senare delar man upp verksamheten och lasarettet flyttar ut och blir Akademiska sjukhuset. Den psykiatriskt vården blir kvar och är början till Ulleråkers sjukhus.
Om ni förundras av den stora parken så hade den flera användningsområden. Trädgårdsarbete var en del av patienternas behandling samtidigt som den gjorde sjukhuset till stor del självförsörjande. Mycket av det som odlades här såldes också till staden vilket gjorde att sjukhuset drog in en hel del pengar.
Sandvikskällan 1892. Bilden tagen från väster mot dammen och pumphuset. Foto: Alfred Dahlgren
Parken 1892. Sandvikskällan ligger bakom växthuset och träden till höger i bild. Foto: Alfred Dahlgren
Det är ovanstående bilder som inspirerade till detta inlägg. Jag misstänker att det var en vacker park och det skulle ha varit spännande att få vandra runt i den. Dammen kallades för övrigt för Svandammen, det vill säga samma namn som dammen vid Stadsträdgårdens entré.
Huset i fonden på den nedre bilden uppfördes som bostadshus av bryggeriet 1776 och står kvar än idag. Byggnaden som står där det tidigare funnits en kvarn är ett pumphus.
Bild tagen från väster mot den igenfyllda Sandvikskällan.
Bild tagen från öster mot den gamla bryggeribyggnaden.
Träden står på rad inne bland snåren.
Idag är området ingen angenäm syn. Dammen fylldes igen på 1970-talet efter att källans åder hade skadats och vattnet sinat. Enligt uppgift skall den gamla stenläggningen runt dammen finnas kvar under fyllnadsmassorna. Den södra och östra delen av parken har man dessutom lämnat åt sitt öde. Om man ändå trotsar det meterhöga ogräset och ger sig in bland snåren kan man faktiskt hitta rester av den gamla parken. Stora träd står i raka rader längs den gamla dammkanten.
Tänk om man kunde röja upp och återskapa dammen och parken. Som synes finns det faktisk en hel del kvar som går att rädda. Jag tycker det skulle vara ett fantastiskt lyft för området. En helt tokig ide skulle vara att göra det möjligt att bada i dammen. Den skulle antagligen bara locka tuffa vinterbadare men vattenkvalitén skulle vara på topp.
Sandvikskällan på Google Maps.
Källor: Lantmäteriet, Historia om och kring Ulleråkers sjukhus -en bildkavalkad 1999, Ulleråker sjukhus trädgård och park SLU 2005 (Stor fil, 67Mb).
Dela med andra:
kl. 20:04
Tack, vilken härlig läsning. UNT har ju skrivit lite om tänkbar utveckling för just det här området. Radhus med mera. Men din idé som en fortsättning av stadsparken är verkligen fin.
kl. 23:05
Har just i dag upptäckt denna fantastiskt innehållsrika historiekälla om Uppsala. Sandvikskällan (Svandammen) i Ulleråker såg jag som barn, jag hade kusiner som bodde i närheten. Så bra att du har hittat länken till Ulrika Larssons examensarbete om Ulleråker. Där finns goda idéer om vad som skulle kunna göras i framtiden. Jag råkade bli inblandad i slutet av hennes arbete i samband med inventeringen av fruktträden.
Ingen har hittills förklarat varför Sandvikskällan plötsligt sinade. Jag misstänker att det hade samband med bygget av Kungsängsleden.
I mitt fotoarkiv har jag ett vykort från Ulleråkers Svandamm. Idylliskt!
kl. 8:24
Hej Hilding
Kul att du gillar min blogg. Ulrika Larssons arbete är verkligen en guldgruva. När man har läst den inser man att området runt Sandvikskällan har en enorm potential och skulle kunna bli ett nytt smultronställe i Uppsala. Det som förvånar mig är att det inte gjorts tidigare.
Jag har också funderat på vad som gjorde att den sinade men inte hittat något. Jag tror dock inte att det berodde på bygget av Kungsängsleden. Sträckan genom Kronparken byggdes nämligen inte förrän 1982. Nu går det säkert att fixa till det. Jag höll på att säga att det antagligen bara är att slå ner ett spett i området så kommer vattnet, men lite svårare är det nog :)
kl. 15:30
Hej
Jag tycker du ska lägga in ett medborgarförslag om att parken ska återställas. Man skulle t.o.m. kunna gräva upp dammen och leda dit vatten.
Gör du det så lovar jag att propagera för dig o parken.
kl. 19:30
Det kanske inte är en så dum idé. Nu har det ju kommit ett förslag på att man skall flytta båt-uppläggningsplatsen hit ner. Man vill dessutom ta bort skyddet för strandlinjen på denna sida från ”Årike Fyris” för att kunna göra detta. En del byggplaner finns också. Jag hoppas man kastar dessa i papperskorgen.
kl. 12:50
Har du sett att du är angiven som källa i utredningen om Ulleråkers framtid? http://www.lul.se/Global/Nyheter/Dokument/Strukturplan.pdf s. 6
kl. 12:53
Även s. 11.
kl. 18:55
Hej Erik. Det hade jag inte sett. Kul att de har användning av informationen. Däremot tycker jag de vill bebygga alldeles för mycket av den gamla parken. Med så mycket folk där borde man behålla den gamla fruktträdgården och ängar nedanför norra sjukhuset. Området har alla möjligheter att bli en fantastisk park och lekplan.
kl. 16:40
Med tanke på hur det mesta av området lämnats vind för våg, blir det nog bra att en hel del bebyggs. Låghus nere på odlingsmarkerna tycker jag är jättebra, men som du säger vill man ju helst att de bevarar de finare delarna av marken. Dessutom blir det skönt att småningom bli av med de övergivna 60-talsschabraken.
Sen kan man också leta historiska sakfel i presentationen, som att ”Ulls tingsplats” placeras här. Anses normalt ligga vid Helga trefaldighet. Eller att Olof Skötkonungs dotter Ingegerd skulle bott här. I Ulleråker i Enköping bodde hon. Typ sånt. Kanske dags att sno ihop några bloggposter i ämnet :)
kl. 18:24
Erik, jag tycker du absolut bör knåpa ihop några inlägg i ämnet. Ulleråkers tingsplats hade jag koll på jag men ett Ulleråker i Enköping var mer än jag visste. Nu är det inte så konstigt eftersom jag aldrig letat efter något :)