Prenumerera

rss.jpgVadå, prenumerera? Förklara…

Det som är det trevliga med att prenumerera är att det gör bloggläsandet mycket enklare. Man slipper klicka sig runt bland favoritbloggarna och titta ifall de skrivit något nytt. Med hjälp av denna funktion kan man istället luta sig tillbaka och låta webbläsaren eller det program man valt göra jobbet.

Jag skall inte gå in på djupet men det är en väldigt praktisk funktion. Alla bloggar och sidor som har den här ikonen  (den kan ha olika storlek) kan man prenumerera på. Det finns flera sätt att göra detta på men idén är den samma.

Väljer man att spara sina prenumerationer i webbläsaren ser de ut som vanliga favoriter men byter utseende när något nytt har publicerats på sidan man prenumererar på.

En ännu bättre lösning är att använda någon av de gratis ”rss-läsare” som finns. Vissa skall installeras på datorn (jobbigt) och andra ligger ute på nätet som till exempel Digg Reader och Bloglovin’. Personligen rekommenderar jag någon av de som ligger ute på nätet för de kan man komma åt från alla datorer som har en internetanslutning. Här presenteras bloggposterna i tidsordning i ett eget fönster. Man kan då använda rullningslisten och gå igenom alla nya poster som en i en dagstidning. Otroligt smidig.

Hur gör jag?

När du besöker en blogg du vill prenumerera på klicka du bara på ikonen .  Ett ny sida dyker upp och i det gula fältet överst på sidan klicka du på knappen eller länken Prenumerera. Välja sedan vart du vill lägga favoriten/prenumerationen.

rss_ie.jpg
Så här ser det ut i Internet Explorer 8

rss_ff.jpg
Så här ser det ut i Firefox 3.6

Den enda nackdelen med den här tekniken är att antalet bloggar och sidor som man följer växer lavinartat. Det är lätt och enkelt att lägga till nya men betydligt svårare att ta bort dem. Inte rent tekniskt för det tar bara en sekund. Jag har upptäck att jag snabb jag blir beroende av andras texter och det gör de svårt att ta bort dem även om man inte har tid att läsa alla.

 

Jag hoppas detta har gjort det lite klarare . Även om man tycker det här med teknik är krångligt gör ett försök. När man fått kläm på det gör det livet så mycket enklare :) Lycka till!