Området Kap eller Kap Finisterre

Tältande människor på Kap under Reggaefestivalen

Nu skulle man kunna tro att jag tänkte gör en recension av Reggaefestivalen här i Uppsala men det är helt fel. Visserligen var jag där igår kväll och tog några bilder men jag tänker i stället berättar för er varför området kallas för Kap.

Som vanligt kan man misstänka att den studentikosa humorn varit med i namngivningen för det ursprungliga namnet skall ha varit Kap Finisterre innan det förkortades till Kap. Om man googlar lite så visar det sig att det är en udde på spanska västkusten och Europas västligaste spets, enligt Wikipedia även kallad ”världens ände”.

Det slut man syftar på här i Uppsala är Flusterpromenadens södra ände. Allén anlades på 1840-talet och gick ursprungligen fram till Studenterna idrottsplats men förlängdes senare till platsen för dagens minigolfbanan. Ett mycket populärt vandringsstråk som till och med Gustav Fröding nämner i sin dikt ”ett minne”. Där hittar man texten ”promenaden från Kap till Sankt Eriks kvarn” vilket innebär att namnet var i bruk redan på 1880-talet. Det som antagligen var en lustifikation blev alltså ganska snabbt vedertaget.

upsala_cap.jpgdans_kap_1953.jpg

I början av 1900-talet och fram till 1960-talet fanns det både en dansbana och en servering vid Kap. Serveringen kallades konditori Kap men ibland även för Kafée Kap eller Villa Kap. Den låg ungefär där minigolfbanan ligger idag och var ett gult hus med vita knutar. Den första svartvita bilden visar konditoriet.

Bilden nedanför konditoriet visa en kommunal dans som arrangerades 1953. Det verkar ha varit ett återkommande arrangemang  och det hände även att man bjöd in mer namnkunniga artister att uppträda vid Kap. Man har alltså festat och roat sig här under lång tid och jag tycker att Reggaefestivalen är en fantastiskt fortsättning på den traditionen.

Kap på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

  1. Johan skriver:

    Spännande att se att namnet har sådana anor.

    Jag har sett det skrivas som KAP, alltså som en förkortning, både på någon skylt, i UNT och på kommunens hemsida.

  2. Scribo skriver:

    Om man tittar närmare på vykortet med konditoriet så stavar man det med ett C dvs. Cap. Det är ganska vanligt att man byter ut C mot K i modernare texter. Däremot är det faktiskt lite oförklarligt varför man har börjat skriva hela namnet med versaler? Känns inte som korrekt svenska om man känner till bakgrunden till namnet. Kanske är det där det brister eller så är det bara ett marknadsföringstrick?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar