Häradsvägen över Rosendalsfältet

Kartor från 1952 och 1859-63 som visar häradsvägen över rosendalsfältet
Kartor från 1952 och 1859-63. Jag har ringat in platsen för det nya bostadsområdet.

Jag har suttit och läst detaljplanen till det nya bostadsområdet vid Rosendalsfältet. Nu måste jag ge en känga åt dem som gjort den arkeologiska undersökningen Jag tycker man har missat en mycket viktig sak. De nämner två gamla boplatser men det ser inte det helt uppenbara. Om de bara hade orkade titta på en äldre karta över området hade de sett att cykelvägen som passerar genom området är den gamla häradsvägen mot Malma och Vårdsätra. Eftersom detta är en viktig del av vår kulturmiljö kunde den åtminstone fått ett omnämnande.

Jag måste säga att jag tycker det är jättebra att man bygger nytt. Vi behöver bostäder och dessa kommer säkert att bli jättefina. Problemet är när man brister i förarbetet. Vi har väldigt få gamla vägar kvar i Uppsala som fortfarande har sin ursprungliga sträckning och det hade varit kul om denna hade fått behålla sin. Nu gör man inte speciellt stora förändringar men det hade varit bättre om man gjort det utifrån rätt förutsättningar. Cykelstråket hade kanske kunnat fått en annan utforminig och den enkla stenbron hade kanske kunnat framhävas.

Uppdatering: Glömde bort att nämna Kronbäcken som går genom området. Bäcken går från Kåbo Golfbana och mynnar ut i Fyrisån vid Övre föret. Jag har inte sett något om hur man tänkt göra med detta vatten även om det antagligen inte rinner speciellt mycket här sommartid.

Rosendals gård UppsalaCyckelväg över RosendalsfältetCyckelväg över Rosendalsfältet, upplag av stockar

Den gamla sträckningen börjar vid Vårdsätravägen och passerar den vackra Rosendals gård och det mindre vackra Blomsterlandet. Därifrån går den tidigare häradsvägen i en båge mot Rosendalsskolan och brandstationen. Efter Rosendalsvägen följer den skogsbrynet längs med Kronparken en bit innan den delar sig. En äldre del fortsätter mot norr och grindstugan och den andra österut mot Dag Hammarskjölds väg. Jag har sett någon karta över området där vägarna var tydligt utritade men självklart hittar jag den inte. Utan att ta gift på det är jag ganska säker på att vägen fanns innan Dag Hammarskjölds väg började byggas i mitten på 1600-talet. Tänk på det när ni är ute och går här i vårsolen…

Länk till detaljplanen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

11 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Gamla vägar är så spännande! Dels tanken på alla människor och djur som färdats här och dels varför de går som de går, följande landskapet och dess förutsättningar.

  2. Scribo skriver:

    Jag gillar gamla vägar :) och precis som du säger berättar de väldigt mycket. Ägoförhållanden, vart försvunna byar och vad kan ha legat eller en så enkel sak som vart det var torrt längre perioder. Jag upplever dem i alla fall som lite åsidosatta när det kommer till vår historia.

  3. Viola_T skriver:

    Kan du inte gå vidare med detta till politiker och tjänstemän som gör detaljplaneringen så hänsyn tas till den gamla häradsvägen?

  4. Scribo skriver:

    Det är nog svårt. Planen antogs för nästan ett år sedan och man får bara tre veckor på sig att säga något när det är ett enkelt planförfarande. Nu vet jag inte hur det är med fornlämningar och om en gammal väg ens räknas till denna kategori. Det är kanske någon annan som läser detta som vet?

  5. zx skriver:

    Häradsvägen är flyttad. Kanske nämnde undersökarna inte den för att de inte hade ställt in sitt professionella perspektiv ordentligt, men möjligheten att de hade fått en _vink uppifrån_ bör ju nämnas. Så mycket som vi vet går till på liknande sätt, eller förstörs av rent slarv eller prestige, får de däruppe faktiskt skärpa sig om de vill att allmänheten inte ska bli litet paranoid.

    Beträffande Kronbäcken har de skövlat ett alkärr mellan Malma Bergsväg och golfbanan och lett den i kulvert därifrån och hela vägen till andra sidan Vårdsätravägen. Litet parkmiljö vid bäck är väl för idylliskt för den iskalla pastischfunkis som alla utom allmänheten vill ha. Och alkärret, tänker de ens bygga något där det låg? (Var ett tag sedan jag var där.) Det hade väl annars kunnat skydda de boende från någon felslagen golfboll…

  6. Scribo skriver:

    @zx. Jag har faktiskt pratat med ansvariga och det var ett medvetet beslut. Man kände till häradsvägen men eftersom det var ett enkelt planförfarande så valde man att inte ta hänsyn till detta.

  7. zx skriver:

    Aha, på det viset. Så då är frågan vad som ligger bakom det skälet.

    Ser en möjlig feltolkning av min passus ”/…/ bör ju nämnas”. Den var inte menad som kritik mot din bloggtext, utan som en enkel motivering till att jag nämnde det.

    Tack för en väldigt intressant och lärorik blogg förresten!

  8. Scribo skriver:

    Hej zx
    Jag tog det inte alls som någon kritik utan jag var själv mycket irriterad över beslutet. Några dagar efter att jag skrivit bloggposten ringde jag upp ansvarig på kommunen och frågade om de var medvetna om att det var en gammal häradsväg. De sa att de var medvetna om detta (trotts att det inte fanns beskrivet i underlaget). Den känslan jag fick var att de hade ont om tid och det inte fanns utrymme för några omarbetningar av förslaget. Beslutet var dessutom taget långt tidigare och det fanns inga möjligheter att formellt överklaga det.

  9. Albin Samuelsson skriver:

    Enligt vad jag har fått erfara från min Mormor och hennes syster Så planterades björkalen som går förbi skolan i samband med att Rosendalsskolan vart färdig . Min Mormorsmor var småskolelärarinna där och bodde då i Johanelund tror jag det heter alldeles intill skolan och det ska ha varit ca 120 elever det första året Tyvärr vet jag inte vilket träd som min mormors syster planterade . Men jag tror att det var ända upp till soldathemmet som det gick och sedan ner till Majorsbostället Rosendalsgård

  10. Scribo skriver:

    Hej Albin
    Mycket spännande! Det är sådana uppgifter som jag verkligen uppskattar. Små och stora händelser som är på väg att försvinna bort i glömska. Berätta gärna mer ifall du kan. Majorsbostället Rosendalsgård, är det den gamla fina gården som det finns en bild av i inlägget?

Trackbacks & Pingbacks

  1. Häradsvägen i Årsta - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar