Färgen på Haglunds bro

Haglunds bro. Närbild på den rödrosa brobågen.
Haglunds bro i dagens rödrosa färg.

De gamla gråa brobågarna.
De gamla brobågarna i grått.

Jag har funderat lite på det där med färgen på Haglunds bro. Det är ju uppenbart att den skiftat i färg under åren så jag tog en sväng förbi de gamla brobågarna ute vid Kungsängsbron för att se om de avslöjade något av sitt tidigare leverne. Idag är den röd, rosa eller vad man nu kan kalla färgen? De gamla brobågarna är uppenbart gråa.

På nätet hittar jag ingen information men med all sannolikhet finns det både dokument och utredningar om detta. Just nu känns det inte speciellt lockande att gräva ner sig i något dammigt arkiv så vi får hänge oss åt uppfriskande spekulationer :)

Närbild på de gamla brobågarna med de olika färglagren
De fyra färglagren som går att urskilja på Haglunds bro.

Den röda färgen på de gamla brobågarna
Den röda färgen som man hittar på den nedre delen av de gamla brobågarna från Haglunds bro.

Två närbilder på den gamla järnkonstruktionen från Haglunds bro. Den översta av dessa två visar en fläck där det ser ut som om man medvetet slipat bort färgen, kanske för att hitta de olika färglagren. De färger som jag kan urskilja är grått, rött, möjligtvis grått igen och slutligen vitt närmast metallen. Fast jag vet inte om det gör en klokare. Den röda färgen här uppe på bågen är tunn och skulle lika gärna kunna vara någon rosskyddsfärg under den gråa. Annat är de på den nedersta delen av bron, här är stora partier rödmålade. Dessa partier bör dock ha legat under körbanan.

haglunds_bro_1915.jpg
Vykort från 1915. Här ser bron ut att vara vit eller ljusgrå. Fotograf okänd.

Ett vykort från 1915 där bron ser ut att vara vitmålad eller kanske grå. Vykortet är visserligen kolorerat men jag gissar att man försökte vara så korrekt som möjligt när man gjorde det. Vad kan man dra för slutsatser av detta då? Ja, antingen har bron alltid varit grå fram tills 1992 utom i början då den möjligtvis kan ha varit vit. Den kan ha varit röd under en period om nu det där tunna lagret uppe på brobågen skulle vara något annat än en rostskyddsfärg.

Det som faktiskt hade varit intressant att få ett svar på är varför man valde just den röda färgen när man ersatte brobågarna. Om man ville var trogen sitt ursprung borde väl den vita färgen vara förstavalet? Det skulle också vara intressant att veta under vilka tidperioder bron haft sina olika färger. Nåja, förr eller senare hittar jag säkert något om detta också.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Det första jag tänkte när jag såg den ”nya” bron var: Vilka lata människor! De har inte orkat måla över mönjan… Kan det vara så?

    Det röda färglagret på gamla bron tror jag definitivt är blymönja, övermålad med annan färg, som det ska vara…

  2. Scribo skriver:

    Mycket intressant iakttagelse Mira. Jag har själv inte någon erfarenhet av blymönja men nu var jag tvungen att kolla upp det. Vi har alltså en blymönjefärgad bro här i Uppsala. Det känns ju lite som att måla sin lägenhet med enbart med grundfärg och sedan strunta i resten :) Färgvalet blir då ännu mera oförklarligt om det inte är persikofärgen som man är ute efter, den som syns lite här och där. Jag undrar hur man tänkte?

  3. Anders skriver:

    1915 verkar bron ha varit vit eller ljusgrå, troligen den spruckna vita färgen eller det gråa färglagret över det vita på den gamla broöverbyggnaden.

    Kanske är det vita understa lagret en grundfärg. På denna målades kanske en grå färg (det undre gråa lagret). Sedan renoverades kanske bron (1900-talets mitt?) och fick då ett nytt lager av grundfärg (blymönja?) och ett nytt lager av grå färg (yttersta färglagret på den gamla överbyggnaden).

    Kanske kan någon UNT-artikel från 1992 ge svar på om bron verkligen varit röd någon gång före 1992.

    Den nya broöverbyggnaden (från 1992) börjar se sliten ut. Jag tycker att bron såg bättre ut i grått och man kan kanske hoppas att den målas grå nästa gång.

    Det var också intressant att se att konstruktionen skilde sig så pass mycket åt mellan nya och gamla överbyggnaden. Jag minns bara att man reagerade på färger när den byttes ut, men jag var inte så gammal 1992 och dessutom var det först nu jag såg båda överbyggnaderna samtidigt.

  4. Scribo skriver:

    @Anders. Jag misstänker att du har helt rätt i din din analys av färgerna. Det jag är lite tveksam om är ifall bron varit grå eller vit från början. Orsaken att jag känner mig lite velig beror på att man målat Eddaspången i vitt. Det skiljer bara tio år mellan broarna och ”färgsättningstrenderna” bör inte ha förändrat sig så mycket vid den här tiden. Man gjorde kanske ett bättre jobb när man försökte hitta ursprungsfärgen till den bron?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar