Broar över Fyrisån, Kinnsbroarna Vattholma

De två broarna i Vattholma som kallas KinnsbroarnaKinnsbroarna är två broar på var sin sida om en liten holme i Fyrisån. Broarna är döpta efter hammarsmeden Rickard ”Rigga” Kinn (1789-1872) som bodde i den gamla kvarnen som ni kan skymta i bakgrunden på bilden. Denne vallon skall även ha varit soldat en tid och då suttit fängslad i Ryssland. Jag förutsätter att det var Finska kriget han deltog i för några andra hade vi inte med ryssen när Rickard hade ålder inne. Tyvärr är det sedan slut med information. Den finns inte utsatt på någon av alla de gamla kartor som jag bläddrat igenom och på biblioteket hittar jag bara namnet. Jag tackar Wattholma Kultur och Hembygdsförening för hjälpen och utan dem hade detta inlägg bara blivit ett fotografi.

Här är länken till Google Maps men den visar bara träd. Bron ligger strax ovanför den något igenvuxna Hammardammen och ett stenkast söder om den stenvalvsbro jag beskrev i min tidigare postning.

Detta är inlägg nummer 9 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Pelle Ekman skriver:

  Hej
  Jag har precis hittat denna underbara blogg och sitter alltför ofta klistrad.
  En liten kommentar till detta inlägg , jag var själv bosatt i kvarnhuset som skymtar i bakgrunden under åren 2007-2010 och har vid ett flertal tillfällen gjort insatser för att den gamla träbron inte skall förfalla. På den gamla landsvägsbron har jag njutit av både nyårsciggarer och utterlekar , vid ett tillfälle dokumenterade jag även vargspår på kantisen.
  Underbar blogg , fortsätt förgylla vår tillvaro.
  Eders.
  Pär Ekman

 2. Scribo skriver:

  Hej Pelle
  Tack och kul att du gillar bloggen. Spännande att du bott i det gamla kvarnhuset. Det är en vacker byggnad. Jag kan tänka mig att det är ett visst jobb med att underhålla en träbro.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Alla broar över Fyrisån, från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar