Broar över Fyrisån, Järnvägsbron Vattholma

Järnvägsbron över Fyrisån i VattholmaVad kan jag säga om denna bro då? För det första så höll jag på att missa den totalt. Av någon konstig anledning glömde jag bort bron varje gång jag åkte upp till Vattholma. När jag slutligen kom ihåg den så hade det börjat regna och det var inte speciellt lockande att göra några längre promenader. Jag brukar vara envis men kombinationen elstängsel, lerig åker och regn gjorde att jag nöjde mig med ett par bilder på avstånd.

Det enda jag med säkerhet kan säga är att den första bron byggdes i samband med att järnvägen drogs till Vattholma 1874. Jag har inte hittat några uppgifter om dagens bro men mellan åren 1991 och 1997 så byggdes det dubbelspår på sträckan Uppsala – Gävle. Rimligtvis bör det ha krävts en breddning av bron men jag kan inte svara på om det gjordes i samband med detta arbete eller vid någon tidigare renovering. Med andra ord: jag har inte en aning, så man kan undra varför jag skrev alla dessa meningar? Jag skall skärpa mig i fortsättningen ;-)

Här är bron på Google Maps

Detta är inlägg nummer 12 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

  1. Jonas skriver:

    Skall du fortsätta med Sävjaån (och Funboån)?

  2. Scribo skriver:

    Nä, några sådana planer har jag inte. Det är dock möjligt att jag kommer att skriva om vissa broar i framtiden. Bron i Funbo är ju en av våra finaste stenvalvsbroar så den skall jag försöka fota någon dag. Om det blir ett blogginlägg av det får framtiden utvisa.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Alla broar över Fyrisån, från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar