Broar över Fyrisån, Fyrisvall

Träbron över Fyrisån vid Fyrisvall, Ärentuna socken

Bron vid Fyrisvall, Ärentuna socken. Jag fick en fråga om denna bro för någon vecka sedan men kunde inte svara och tänkte att de vore tusan om det inte finns något skrivet om den. En sista utväg brukar vara Upplandsmuseets bibliotek som är en riktig guldgruva. De har bedrövliga öppettider men lyckas man ta sig dit blir man sällan besviken. Även denna gång blev jag glatt överraskad och i en pärm med byggnadsinventeringar från 1976 hittar jag ett handskrivet A4 med några intervjuanteckningar. Man har talat med den som ägde gården mellan 1921 och början på 1970-talet och han berättar lite om dess historia.

I slutet av 1880-talet köptes det som var kvar av den gamla byn Vallby upp och slogs ihop till en enhet. Köparen ändrar samtidigt namnet till Fyrisvall och det är även han som bygger bron och vägen öster om ån. Bron genomgår en ombyggnad 1954 och jag antar att det är denna version vi kan se idag.

En annan intressant sak som går att läsa i anteckningarna är att 1950 bestämde man sig för att flytta mangårdsbyggnaden som tidigare stod nere vid åkanten. På TV har man ju sett när hus flyttas med hjälp av jättemaskiner och hur man minutiöst mäter och väger allt. Vid flytten av Fyrisvall använde man hästar och spel och det ”gick mycket bra” enligt ägaren. Huset, som är från början av 1760-talet, är ingen liten kåk som ni kan se på bilderna och jag är mycket imponerad. Tänk om man kunde fått vara med när flytten gjordes.

Uppdatering: Jag hittade en gammal bild från 1943. Detta är alltså innan man flyttar byggnaden och renoverar bron. Jag kan väl även nämna att öppettiderna på Upplandsmuseet har ändrats sedan jag skrev inlägget och är betydligt bättre.

Fyrisvall 1943 som visar den gamla träbron som ersattes på 50-talet

Bron på Google Maps.

Detta är inlägg 19 i serien om broar över Fyrisån.

Svartvita bilden: Paul Sandberg, dec 1943

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

7 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Spännande! Ja, många museer är guldgruvor, men de brukar också kontorstider, Det vill säga de har öppet när jag jobbar. Vill man gå dit får man ta ledigt.

  Jag arbetade en gång i världen på Jönköpings läns museum och fick då dokumetera hur tre stora timmerhus flyttades med hjälp av domkraft, block, taljor och rullstockar. Det var… Maffigt!

 2. Scribo skriver:

  Det irriterande med faktarummet är att det dessutom har stängt hela sommaren så inte ens då har man chansen att gå dit. Likadant är det med Uppsala- och Upplandssamlingen på stadsbiblioteket. Sommarstängt och dåliga öppettider, men där kan man i alla fall begära ut materialet vilket några stackars bibliotekarier har fått slita hårt med under min brospaning.

  Där är jag faktiskt lite avundsjuk för det hade jag också velat se.

 3. Marcus skriver:

  Vilken bra sida du har, jag har letat information om broar över Fyrisån men inte hittat något matnyttigt tidigare.

  Får man använda sig av bron? enligt fotot finns det visst en skylt som säger privat

 4. Scribo skriver:

  Hej Marcus. Jag vet faktiskt inte hur det är med det. Jag gissar att det är privat mark och kör man över bron är man ju nästan inne på gårdsplanen. Själv kände jag mig lite som en inkräktare när jag var där och fotograferade.

 5. Mats skriver:

  Jätteintressant sida! Ovanstående bro är nu riven och ersatt med en nyare konstruktion i samma läge! Lite osäker är jag, men jag tror den nya stod klar 2014!

 6. Scribo skriver:

  Tack Mats! Jag skall försöka ta mig dit och se om jag inte kan få en bild på skapelsen.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Alla broar över Fyrisån, från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar