Strandbodgatan
När jag letade runt efter information om Strandbodkilen så hittade jag ovanstående bild från 1901. Den visar några av bodarna som faktiskt gett Strandbodgatan sitt namn. Jag tycker det är fantastiskt kul när man hittar en bild som denna. Plötsligt blir ett gatunamn något mer än en text på en skylt. Det känns som om man blivit kompis med gatan på något sätt :)
Bodarna låg nere vid hamnen och här förvarade stadens köpmän de varor som skeppades hit på Fyrisån. Den stora tegelbyggnaden till vänster är Uppsala gasverks kollager. Jag vet inte när den uppfördes men på denna tomt fanns det ytterligare en hel del bodar och skjul.
Den översta kartan är från 1882 och här ser ni bodarna och värdshuset vid Hagalund. Den nedre kartan är från 1702. Området med ”Strandbodarne” som de kallas i kartan låg utanför det gamla stadsdiket och mer i höjd med Hamnesplanaden. Jag misstänker att de fick maka sig söderut när staden växte.
Idag är platsen väldigt anonym. Till höger ett tråkigt kontorshus och till vänster där gasverket låg hittar vi Lanstyrelsen och Skatteverket. Ingen upplyftande syn. Jag noterar också att kvarteret Munin verka ha fått flytta på sig om man jämför med kartan från 1882. Hela kvarteret med Länstyrelsen verkar heta Hugin och kv Munin har hamnat söder om Strandbodgatan. Undra när det skedde? Nåja, inget jag kommer att ligga sömnlös över för jag är så glad över bilden på bodarna.
Svartvita bilden: Alfred Dahlgren 1901-1902
Dela med andra:
kl. 20:31
Vad gäller kv Munin, så började dess flytt med att det i slutet av 1930-talet utvidgades, så att det inkluderade Strandbodgatan och mark söder därom, ända ner mot Ångkvarn. Under ca 35 år, från sent 30- till tidigt 70-tal, gick ju Strandbodgatan inte ner till ån, utan slutade vid Kungsängsgatan. När sedan gasverket revs och man återigen drog ner Strandbodgatan till ån, splittrades kv Munin i två delar. Men samtidigt byggde man livsmedelsverket mm tvärs över Kungsängsgatan, så kv Hugin + den norra delen av kv Munin blev ett kvarter, som bara behövde ett namn, och då var det väl naturligt att den södra delen av kv Munin fick behålla det kvartersnamnet. (Jag håller precis på att försöka rekonstruera hur det såg ut inom kv Munin de sista åren på 1950-talet, då jag som liten bodde där. Det var en spännande värld med gasklockor, kranar mm men även blåsippor och violer och oj, så mycket träd om man jämför med dagens industrimiljöer. Och en stadsarkitektritad pampig huvudstation för elverket.)
kl. 11:43
Mycket intressant Margareta! Kul att du tog dig tid att berätta. När du klar med rekonstruktionen skulle det vara väldigt kul att få se resultatet.
kl. 20:23
Nu har jag fått ihop en karta över hur kv Munin disponerades omkring 1960 och har även en hel del foton. Om du vill se det, så lär du mejla mej en e-adress, för jag har ingen hemsida att lägga ut det på. (Jag flyttade från Uppsala för 38 år sen, så jag bryr mej inte om vem som döljer sig bakom din signatur och tänker inte sprida din e-adress.)
kl. 13:34
Mycket intressant information om gasverket. Jag skulle väldigt gärna vilja se den kartan också. Finns dessutom äldre fotografier är det alltid spännande att se stadens utveckling.
kl. 23:47
Hej
Jag är jätte intresserad av allt om kv.Munin
Jag började jobba där 1992, har hört talas om gasverket, men inget mer
Tack
Kjell