Gott Nytt År 2015

gottnyttar2015-1.jpg
Emma och Henri hänger i Uppsala. Foto: Henri Osti, 1902.

gottnyttar2015.jpg

Vad skådar mitt högra öga! En spionbild på äppeltillverkarens senaste portabla iSilverplåt. Härligt att kunna visa upp den så här tidigt. Det ser faktiskt ut som man satsat hårt och erbjuder ett exklusivt handtag och blank finish nästa år. En av de nya funktionerna sägs vara att man lyckats eliminera batteriet så att fler bilder kan tas utan uppladdning. Helt galet!

När man ser tillbaka på nyårsfirandet var det betydligt tuffare förr. År 1900 hände detta i Uppsala enligt lantbrukare Anna Karlsson, född 1865 i Råby:

Kring slottet hade dom tjärtunnor som brann, å så sköt dom. Å så ringde det i alla klockor. Det var många som trodde, att det skulle bli nåra omändringar. En del trodde, att Ytterska domen skulle komma. Men det var som vanligt efteråt. Men jag minns hur opplyst det var i stan. Det syntes ända hem till Ytterbacken, hur tjärtunnorna brann. För vi var inte till stan på kvällen.

Nåja, allt detta om skjutandet är upprörande men jag förstår om ni finner andra saker mer omtumlande. Till exempel ser ni att en selfie var skåpmat redan 1902!

GOTT NYTT ÅR!

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Ett riktigt Gott Nytt År till dig också!

  2. Viola_T skriver:

    Härligt med trevlig påminnelse om teknikens framfart.
    Gott nytt år!

  3. Urban Sjölander skriver:

    Hej,
    vi sitter och tittar i en släktlista och hittar att flera av ättlingarna dog i Ebbe, Uppsala men vart ligger Ebbe? Någon som vet där ute?

  4. tommyO skriver:

    Hej. Ebbe syftar troligen på kvarteret Ebbe som ligger i Svartbäcken.
    Området (en triangel) omges av Gävlejärnvägen – Repslagargatan och Timmermansgatan.
    Kvarteret finns på kartor från 1880 talet och om ni tittar på Uppsala kommuns kartsida så kan man där på ”historiska kartor” titta på kartan från 1943 där kvarteret är tydligt utsatt. se: http://kartan.uppsala.se/cbkort?&profile=allman

    Jag skulle också kunna rekommendera Lantmäteriets Historiska kartor.
    På en karta från 1882 kan man se de hus som då fanns i området. Området låg väl på den tiden utanför ”stadsplanerat” område så det var alltså lite ”landet”.
    För att kunna se denna karta måste ni ha DjVU-pluginprogrammet.(finns info på lantmäteriets sida)
    https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/show.html?showmap=true&archive=LMS&nbOfImages=4&sd_base=lms2&sd_ktun=4c4d535f4237302d313a3434

  5. Urban Sjölander skriver:

    Tack tommyO. V
    Vi fick en lösning på det problemet och rent släkthistoriskt ett mycket förvånansvärt ställe som vi inte ens hade i vår vildaste fantasi. Det visar säg att de flesta i svärmors släkt både på mors och fars sidan kommer från samma ställe eller har bott på samma ställe fast inte samtidigt och våra minsta barnbarn är också Svartbäcksbor.
    Verkar vara nåt släktställe det där!!

  6. Maria Ekholm skriver:

    God fortsättning! Ser fram emot att förkovra mig i Uppsalas historia genom din sida, även detta år! Ha ett härligt 2015! / Maria

  7. Urban Sjölander skriver:

    Dansbanorna vid Bersbrunna; -är det någon som känner till dem och vart de låg. Min frus mormorsmor och far skötte några dansbanor som vi skulle veta mer om.
    Simon och Ingeborg Jonasson skötte eller drev dess på 1920-talet.
    Tacksam för svar!

  8. tommyO skriver:

    UrbanSjölander ang Dansbanan i Bergsbrunna: Än en gång får jag hänvisa till den förträffliga boken Danmarks socken av deras hembygdsförening. Där står på sista sidorna lite om dansbanan/nöjesfältet som fanns. Flera personer berättar där om minnen från dansbanan. Bestod av en dansbana utan tak och en liten ”tribun”, en enkel scen under tak. Den låg i nordligaste delen av Bergsbrunna. En annan person berättar att den låg i hörnet av Källstigen och Kristinavägen

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar