Falebro, Sävjaån
Betongbron uppfördes 1967 enligt vägverkets databas. Den gamla bron låg ungefär 50 meter bortom den nuvarande bron.
Jag hittade en väldigt vacker beskrivning på Fahle bro från 1785. Det här är bara ett förslag om jag tolkar det franska ordet dessein korrekt (design, plan, intention, utkast). Hursomhelst, bilden inspirerade mig att fortsätta leta information.
”Dessein Til Fahle Bro Byggnad Af Sten”. Ritad av Fahle Olof Burman, akademifogde och stadsingenjör, 1785.
Historiskt skall det ha funnits ett vad eller en bro här ända sedan 1000-talet. En runsten intill överfarten lyder ”Torsten och Vige lät göra denna bro för Assurs, sin svågers, ande. Nu är så sagt för själen: hjälpe Gud. Äsbjörn gjorde (?)”. Ett tydligare tecken på en gammal överfart går väl inte att finna. Man skall dock komma ihåg att förr kunde benämningen bro lika gärna betyda att man stadgat upp botten i vattendraget eller lagt ut en stensträng i något sankt område.
Det här var tidigare huvudvägen som tog resande från Stockholm till Uppsala. Det här ändrades enligt uppgift på 1600-talet när vägen mot Flottsund stod klar. På grund av vägens betydelse så ålades häradet att bygga en bro över Sävjaån 1438.
Trots att förslaget till den nya stenbron aldrig förverkligades så kom den med en karta från 1785 över den befintliga bron. Den verkar vara ganska lik den bro som senare ersatte den. Här ser man även en byggnad norr om bron som kallas Fahlebro Krogen.
”Avritning öfer Fahle Bro” 1785.
Hur de äldsta broarna sett ur är är det nog ingen som vet idag men 1796 beslutar man att uppföra en ny bro på platsen. Fyra män från Mora får uppdraget. Under bygget blir det sättningar i ena brofästet. Sockens ansvariga kräver då en garanti av brobyggarna att bron skall hålla minst 20 år. Det målet nåddes med råge och enligt uppgift stod den kvar ända fram tills 1967.
Olof Thunman avbildade bron på 1930-talet och det är troligtvis bron från 1700-talet. Det här går faktiskt att kontrollera. Jag har inte haft tid men på Landsarkivet skall det finnas två ritningar, vara en från 1796, som säkert ger ett svar på detta. Länk 1, länk 2. Om jag tar mig dit uppdaterar jag inlägget.
Falebro avbildad av Olof Thunman 1930-talet.
Jag fick även ett tips om ett fotografi med den gamla bron. Här har ni det.
Slutligen hittade jag en bild från 1965 det vill säga strax innan man rev den gamla och uppförde den nya betongbron. Som ni ser är den inte felfri och man har lagat pelaren och brofästena med betong.
Här fiskar man vid Falebro. Foto: Uppsala-Bild, 1965.
Det berättas även att Linné skall ha planterat en ask på var sida om det södra brofästet. Det skulle hjälpa vägfarare att lokalisera bron vid dålig sikt eller när snön dolde alla andra kännetecken. Idag finns bara den västra asken kvar.
Det södra brofästet med Linnés ask till vänster.
Namnet Falebro är något omtvistat. Redan på 1500-talet var det en språkforskare som tog sig an uppgiften. Denne Johannes Bureus verkar mest ha varit intresserad att framhäva sina gamla släktingar och menade att bron fått sitt namn av en Fale Bure som skulle ha stupat här på 1100-talet. Idag anser nog många att denne Fale Bure aldrig existerat.
Vad de flesta insatta ändå verkar vara överens om är att Fale är ett personnamn. Fale, Fåle eller Fardhe är kortformen av ett medeltida namn Farthæng, Farthiegn (olika stavningar såklart). 1424 benämndes bron Faardhabro vilket är ett exempel som anknyter till personnamnet. Självklart finns det andra teorier och oklarheter, vad annars? Till exempel vet man inte hur länge ån har kallats för Sävjaån. Man menar att den mycket väl kan ha hetat något helt annat på medeltiden vilket i sin tur skulle påverka bronamnets ursprung.
Jag hittade även ett dokument i SDHK där kung Kristofer (svensk kung 1441-1448) nämner Faerdebroon i Uppsala. Möjligtvis kan detta vara Falebro och ger då ytterligare en stavning av bronamnet. Nåja, detta är vad jag lyckats gräva fram och förhoppningsvis blev vi lite klokare?
Dela med andra:
kl. 13:48
Design…
Intressant som vanligt. Trevlig helg Scribo!
kl. 18:09
Hej Mira
Ordet dessein användes tidigare i svenskan med ungefär samma betydelse som begreppet design ser jag nu när jag googlade lite extra :-) Tack och trevlig helg Mira
kl. 14:25
Mailar bild på Falebro från boken ”vägbok Uppsala län 1937”
kl. 14:48
Fantastiskt tommyO! Kul att det faktiskt fanns ett fotografi av den gamla bron. Du är en källa av oanade kunskaper (fast det visste jag redan). Vågar jag fråga om en bild av Kuggebro?.
Jag har letat efter boken men den verkar inte finnas tillgänglig någonstans bland Sveriges antikvariat. Hur hittade du den?
Uppdatering: Jag hittade boken och nu är den beställd :-)
kl. 12:00
Fale Bure är ju en av mina anfäder och kom inte å säg att han aldrig funnits!!
kl. 12:52
Bra att du fått tag på boken.
Men KUGGEBRO är en okänd historia för mig.
Gamla vägen U-a – Stockholm gick ju över Falebro. Med ”linjalvägarnas” tillkomst på 1600talet så flyttades huvudvägen till andra sidan Fyrisån och Flottsund.
Vägen över Kuggebro gick via Glädjen-Nöden -Pinan (vid Sävja åns kant) till Sävja och Vilan. Efter Kuggebro vek den av ner mot ån och följde ån fram till Flottsund.
Men någon stor väg har det aldrig varit och det tycks finnas dåligt med info om den och bron. Kanske någon annan som vet ?
kl. 14:26
Hej Urban
Nu är inte jag världsbäst på detta men som jag förstått det hela fanns det ingen Fale Bure som stupat vid bron på 1100-talet. Det har däremot mycket riktigt funnits en Fale Bure men att han gett namn till bron se man numera som osannolikt.
Läs om Fålebro i UNT:s Julnummer 1908 sid 14.
kl. 19:34
Visst är det skrönvarning på mycket i släktforskningen, mycket beroende på just Buhre som anses förfalskat vissa trådar i släkten men vi har funnit en del som verkar ha sanning mest på spinnsidan då. Det är väl männens heroiska sätt och letandet efter att ha fina anor som bottnar i falska släktstrukturer under 1600-talet.
Dock finns mycket av sanningar i forskningen men att ha den fina sakkontrollen är svår.
kl. 15:35
Kuggebrobild mailad till dig. Hittade idag på biblan i en bok från Danmarkshembygdsförening. Mycket intressant i den boken. För övrigt tycks det som att bron tidigare varit benämnd ”Kubbro”.
kl. 2:22
Tack tommyO. Det stämmer att den någon gång kallats Kubbro. Det finns anteckningar om detta i Ortnamnsarkivets databas men tyvärr utan referenser.
kl. 8:20
GOD JUL Scribo! Om du inte har boken Danmarks socken i din bokhylla (i vilken Kuggebrobilden fanns) så borde du skaffa den. Mycket trevlig läsning. Ha det bra. tO
kl. 6:38
God Jul tommyO. Ett bra julklappsförslag :-) Jag sökte runt lite och den boken jag hittade bland antikvariaten hette ”Vikingatid i Danmarks socken”. Är det den du har läst?
kl. 11:58
Nej det var : Danmarks socken – Några byar, gårdar och sockenbor genom tiderna (red Stefan Östergren, 2011) 200:-
Lånade den på biblo , men den finns här:
http://www.hembygd.se/danmark/skrifter-fran-danmarks-hembygdsforening/
kl. 14:47
Läste din artikel om Fale Bro och har hamnat här genom släktforskning på
släkten Bure. Mcyket intressant läsning!
Nu skulle jag vilja komplettera den forskningen med din artikel.
Hur får jag lättast ”kopia” av din artikel?
Den går att kopiera av från bloggsidan men vet inte om det är rätt väg att gå.
kl. 12:22
Mycket intressant att läsa om Falebro och lära lite om sin historia!