Broar över Fyrisån, Ärnabron
Den första bron på platsen byggdes antagligen i samband med att man anlade vägen mellan Uppsala och Björklinge på 1600-talet. Det var drottning Kristina som var initiativtagare till den nya landsvägen och det blev en ovanligt lång och rak väg. Sägnen säger att när drottningen tog en linjal för att märka ut den nya landsvägen så kom hennes fingrar i vägen för pennan och orsakade två små böjar. Dessa två skönhetsmissar hittar vi idag vid Högsta och Drälinge men annars är den spikrak i nästan två mil. Vad som kan vara intressant att nämna är att Uppsala är lite unik med sina raka tillfartsvägar. Dag Hammarskjölds Väg i söder och väg 288 mot Östhammar i öster är också ”linjalvägar” vilket syns tydligt när man tittar på en karta.
För att återgå till bron så byggde man den nuvarande bron 1985. Den ersatte en tidigare betongbro från 1941 som med åren hade blivit ganska risig. På den svartvita bilden kan ni se hur bron såg ut 1931 innan betongen gjorde sitt intåg. Här hittar ni bron på Google Maps.
Den gamla bilden tagen av: Schagerström, August Fredrik 1931.
Detta är inlägg 21 i serien om broar över Fyrisån.
Dela med andra:
kl. 20:05
Just det där med fingrarna i vägen för linjalen vid landsvägsritande tycker jag mig känna igen… Varfrån minns jag inte riktigt just nu.
kl. 22:45
Scribo, du som är från Uppsala och säkert varit lite både här och där, känner du till något om eller har sett något av keramikern Uno Linder? Bör ha varit född någon gång på 1920-talet…
http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/10/keramikern-uno-linder.html
Långsökt att fråga, jag vet, men jag griper efter varje halmstrå…
kl. 1:57
Det där skålarna är väldigt vackra! Jag känner inte till honom men om jag skall hålla ögonen öppna.
kl. 9:56
August Schagerström var lektor i latin och tyska på Upsala Högre Elementarläroverk och Gymnasium för Flickor (Magdeburg). Han bodde på Österplan 15A 1917. Hans pappa som också hette August var konsistorienotarie, född i Bälinge. Lektor Schagerström verkar ha varit road av fotografi, man finner många kyrkor fotograferade av honom.
kl. 16:07
Ang Uno Linder Kolla i UNT:S digitala arkiv, där finns flera nekrologer, reportage från hans insatser i olika operaföreställningar, fotoutställningar etc. I ett av skrapans skoltidning Pleximus finns en rätt rolig itervjuv med honom
kl. 16:57
till Svante Kjellberg : Har sökt i UNT arkivet och hittar i princip INGET, bara ett minnesord efter hans bortgång . Daterat 1971 23 nov. hur hittar du annat ??